Neodkladnú zdravotnú starostlivosť posúvajú vyššie do hôr

01.08.2008 Poprad

Vysoké Tatry 1. augusta (TASR) - Skvalitniť neodkladnú zdravotnú starostlivosť vo Vysokých Tatrách a dostať ju čo najbližie k zraneným sa usiluje podtatranská spoločnosť Emergency Medical Service (EMS). V úvode júla preto ...
"Posádka sa tak dostane čo najbližšie k miestu, kde došlo k poškodeniu zdravia. Terénnym vozidlom, prípadne pešo po chodníku postupuje lekár ďalej k pacientom. Môže ísť napríklad o zásah niekde 10 minút od Hrebienka či 5 minút od Sliezskeho domu. Všade tam sa posádka s terénnym vozidlom dostane. Primárne by mala byť nasadzovaná pri zásahoch na Štarte, Hrebienku a pri Sliezskom dome a to ešte pred Leteckou záchrannou zdravotnou službou, " vysvetlil riaditeľ EMS Ján Hencel. Dodal, že hľadali spôsob, ako optimalizovať postup, preto spoločne vypracovali algoritmus, ktorý uvádzajú do praxe.
Terénne vozidlo môže jazdiť aj po cestách, ktoré sú pre bežné sanitky nezjazdné. Navyše je vybavené do hôr, má defibrilátor a ďalšie prístroje, ktoré sú ľahšie ako klasické, aby ich posádka mohla niesť v horskom teréne na pleciach.
Na otázku TASR kam sa až dostanú, Hencel odpovedal, že prakticky do všetkých tatranských dolín, kde vedie dostupná lesná cesta. Spresnil, že nepôjde o zásahy, pri ktorých treba zraneného vyprostiť zo steny, technické zásahy sú v kompetencii Horskej záchrannej služby (HZS). Dodal, že služby LZZS a EMS sú pre pacientov bezplatné, uhrádzajú ich zdravotné poisťovne.
Jednotlivé záchranné zložky medzi sebou komunikujú, takže základným číslom, ktoré si treba zapamätať pre prípad núdze je 112. Zdravotnú pomoc však možno privolať aj na číslach 155 či 18155.
Spoločnosť EMS poskytuje záchranné zdravotné služby v okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. V regióne má desať staníc, z nich polovicu s lekárom.
 

Vyberte región